• safety - Publications List ( 107 ):
1
  • Rietjens, Ivonne M.C.M.; Pascale, Michelangelo; Pellegrino, Gloria; Ribera, Daniel; Venâncio, Armando; Wang, Danlei; Korzeniowski, Konrad
The definition of chemical contaminants in food: ambiguity and consequences
2
  • Ferreira, Ana Filipa Ribeiro; Vicente, António A.
Otimização do processo de desenvolvimento de produtos numa empresa da indústria alimentar / Optimization of the product development process in a food industry company
3
Qualidade e segurança alimentar numa empresa de bolachas e biscoitos
4
  • Nunes, Bárbara; Barata, Ana Rita; Oliveira, Ricardo; Guedes, Hugo; Almeida, Carina; Silva, Gabriela Jorge da; Nogueira, Teresa; Saavedra, Maria José; Almeida, Gonçalo
Occurrence and diversity of Listeria monocytogenes in Portuguese dairy farms
5
Implementação de um sistema GFSI baseado na IFS Food / Implementation of a GFSI system based on IFS Food
6
A importância e necessidade do engenheiro clínico num hospital - desafios e oportunidades
7
Implementação da norma IFS numa indústria de congelados / Implementation of the IFS standard in a frozen food industry
8
Mild heat treatment and biopreservatives for artisanal raw milk cheeses: reducing microbial spoilage and extending shelf-life through thermisation, plant extracts and lactic acid bacteria
9
Antiviral edible coatings and films: A strategy to ensure food safety
10
Desenvolvimento de um manual de segurança alimentar segundo normas da FDA / Development of a food safety manual according to FDA regulations
11
Monitorização do Sistema de Gestão de Segurança Alimentar na Loja Continente Braga – Minho Center
12
  • Cruz, Mario; Losoya-Sifuentes, Carolina; Castillo-Ramírez, Daniela; Martínez-Hernández, Marisol; Gonzalez, Abigail; Belmares, Ruth
Chapter 5 - Protein from land—kingdom fungi
13
High-throughput micro-plate fluorescence quenching for screening the binding of mycotoxins to albumins
14
  • Barata, Ana Rita; Nunes, Bárbara; Oliveira, Ricardo; Guedes, Hugo; Almeida, Carina; Saavedra, Maria José; Silva, Gabriela Jorge da; Almeida, Gonçalo
Occurrence and seasonality of Campylobacter spp. in Portuguese dairy farms
15
Validação do tratamento térmico em produtos de charcutaria / Validation of heat treatment in charcutarie products
16
  • Campos, Ana Rita da Silva; Vicente, António A.
Qualificação e avaliação de fornecedores e reestruturação do plano de fraude alimentar / Qualification and assessment of suppliers and restructuring of the food fraud plan
17
  • André Miguel Dias; Vicente, António A.
Plano de defesa alimentar – avaliação e melhoria do plano implementado
18
Implementação de plano de controlo químico, biológico e sensorial no processo de produção de cerveja
19
Unveiling the impact of STEC infecting phages on the colon microbiota using an in vitro fermentation model
20
Bacteriophage treatment after chemical disinfection to tackle S. aureus VBNC cells adhered to food contact surfaces
21
AFM1 - Aflatoxin M1 in dairy products: causes and strategies to overcome it / Aflatoxina M1 em laticínios: causas e estratégias de mitigação
22
Effects of innovative processing methods on microalgae cell wall: prospects towards digestibility of protein-rich biomass
23
  • Zielinska, Aleksandra; Eder, Piotr; Rannier, Lucas; Cardoso, Juliana C.; Severino, Patrícia; Silva, Amélia M.; Souto, Eliana B.
Hydrogels for modified-release drug delivery systems
24
Análise de requisitos de qualidade e segurança alimentar no processo de homologação de fornecedores e aprovação de matérias-primas / Analysis of quality and food safety requirements in the process of approval of suppliers and approval of raw materials
25
Manutenção e melhoria do Sistema de Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar pelo referencial BRCGS Food – versão 8 / Improvement of the Quality Management System and Food Safety by BRCGS Food, version 8, in an industry of fruit fillings, jellies, glazes and creams
26
Implementação do referencial FSSC 22000 na empresa Etanor/Penha, S.A.
27
Análise de especificações de matérias-primas, de materiais de embalagem e de produtos acabados, de acordo com o referencial BRCGS Food versão 8
28
Otimização da implementação da norma ISO 22000:2018 numa Adega
29
Bacteriophages to control STEC contamination of food: a safety assessment / Controlo da contaminação de STEC em alimentos por bacteriófagos: avaliação de segurança
30
Active packaging systems based on metal and metal oxide nanoparticles
31
Implementação da Norma IFS Food em duas unidades industriais / Implementation of the IFS Food Standard in two industrial units
32
Estruturação e implementação do programa de pré-requisitos numa empresa de recolha e transporte de leite cru / Structuring and implementation of a prerequisites program in a raw milk collection and transport company
33
  • Morsink, Margreet; Parente, Lucia; Silva, Fernanda; Abrantes, Alexandra; Ramos, Ana; Primo, Inês; Willemen, Niels; Sanchez-Lopez, Elena; Severino, Patricia; Souto, Eliana B.
Nanotherapeutics and nanotheragnostics for cancers: properties, pharmacokinetics, biopharmaceutics, and biosafety
34
The interactions of bacteriophage Ace and Shiga toxin-producing Escherichia coli during biocontrol
35
An overview on possible links between aflatoxin B1 exposure and gallbladder cancer
36
  • Cosme, Fernanda; Inês, António; Silva, Davide; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Nunes, Fernando M.
Elimination of ochratoxin A from white and red wines: Critical characteristics of activated carbons and impact on wine quality
37
Certificação de uma adega pela Norma ISO 22000:2018 / Certification of a winery by the ISO 22000:2018 standard
38
Implementação do referencial IFS numa indústria de comercialização e transformação de pescado / Implementation of the IFS framework in a fish trading and processing industry
39
Controlo e Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar num restaurante de fast food
40
Integração do sistema normativo IFS, versão 6.1, num sistema certificado BRC, versão 8
41
Harmful effects of metal(loid) oxide nanoparticles
42
  • Carvalho, Marta Gabriela Barbosa de; Venâncio, Armando; Pereira, Martinha; Pinto, Isabel
Implementação da norma BRCGS for Food Safety versão 8 numa indústria de carnes
43
Application of laccases for mycotoxin decontamination
44
Revisão do plano HACCP numa linha de produção de Vinhos Verdes na Adega Cooperativa de Barcelos / Review of the HACCP plan in a Vinho Verde production line at Adega Cooperativa de Barcelos
45
Desenvolvimento de produtos vegetarianos numa indústria alimentar
46
  • Cosme, Fernanda; Inês, António; Ferreira, Beatriz; Silva, Davide; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Nunes, Fernando M.
Elimination of aflatoxins B1 and B2 in white and red wines by bentonite fining. efficiency and impact on wine quality
47
Controlo da qualidade e valorização do melaço de cana da refinaria de açúcar RAR / Quality control and valorisation of the cane molasses produced by RAR sugar refinary
48
Bacteriophages to control Shiga toxin-producing E. coli – safety and regulatory challenges
49
  • Alves, Thais F. R.; Rios, Alesssandra C.; da Silva Pontes, Katiusca; Portella, Decio L.; Aranha, Norberto; Severino, Patricia; Souto, Eliana B.; Gonsalves, Joyce K. M.; de Souza Nunes, Rogeria; Chaud, Marco V.
Bilayer mucoadhesive buccal film for mucosal ulcers treatment: development, characterization, and single study case
50
  • Zielinska, Aleksandra; Costa, Beatriz; Ferreira, Maria V.; Miguéis, Diogo; Louros, Jéssica M. S.; Durazzo, Alessandra; Lucarini, Massimo; Eder, Piotr; Chaud, Marco V.; Morsink, Margreet; Willemen, Niels; Severino, Patrícia; Santini, Antonello; Souto, Eliana B.
Nanotoxicology and Nanosafety: Safety-by-Design and Testing at a Glance
51
  • Nazhand, Amirhossein; Durazzo, Alessandra; Lucarini, Massimo; Souto, Eliana B.; Santini, Antonello
Characteristics, occurrence, detection and detoxification of aflatoxins in foods and feeds
52
  • Souto, Eliana B.; Silva, Gabriela F.; Dias-Ferreira, João; Zielinska, Aleksandra; Ventura, Fátima; Durazzo, Alessandra; Lucarini, Massimo; Novellino, Ettore; Santini, Antonello
Nanopharmaceutics: Part I—Clinical trials legislation and Good Manufacturing Practices (GMP) of nanotherapeutics in the EU
53
Implementação de procedimentos padrão de higiene na indústria alimentar (PPHO) / Implementation of hygienic standard procedures
54
Implementação de um sistema de gestão da qualidade e segurança alimentar, numa empresa de produção de alimentos, segundo o referencial BRC Food Issue 8 / Implementation of a food quality and safety management system in a company of food production according to the BRC Food Issue 8
55
Controlo da qualidade e segurança alimentar numa unidade de fabrico de refeições e acompanhamentos esterilizados à base de arroz / Quality and food safety control of sterilized main and side rice based dishes in a manufacturing facility
56
Implementação do sistema HACCP num refeitório de um agrupamento escolar / Implementation of HACCP system in a school refectory
57
Implementação FSSC 22000 numa indústria de bebidas refrigerantes / FSSC 22000 implementation in a soft drink industry
58
Implementação de plano de segurança da água numa indústria de bebidas / Implementation of Water Safety Plan in a beverage industry
59
Implementação do Sistema HACCP numa empresa produtora de refeições ultracongeladas e compotas de frutas e legumes
60
Mycobiota and mycotoxins in Portuguese pork, goat and sheep dry-cured hams
61
Avaliação da eficácia do Sistema de Gestão de Segurança Alimentar da 'Empresa de Carnes'
62
Implementação do esquema de certificação FSSC 22000 numa indústria alimentar / Implementation of FSSC 22000 certification scheme in the food industry
63
Promising bacterial genera for agricultural practices: An insight on plant growth-promoting properties and microbial safety aspects
64
Reprocessing of single-use medical devices in hospital environment: Evolution and future perspectives
65
Implementação do Sistema HACCP num estabelecimento de restauração de gastronomia japonesa
66
  • Moreira, Fábio André Coelho; Venâncio, Armando; Carvalho, José Joaquim da Silva Marinho de
Otimização do Sistema de HACCP numa Empresa de Restauração Alimentar
67
Manutenção e atualização do Sistema de Certificação de Segurança Alimentar FSSC 22000 e dos pré-requisitos implementados de acordo com a ISO/TS 22002-1 e NTA 8059 na unidade industrial e de Cash & Carry
68
Fraude alimentar e defesa alimentar: o caso da Etanor - Penha
69
Implementação do sistema HACCP numa indústria de cerveja artesanal
70
Implementação do Referencial IFS e a sua integração com a NP EN ISO 22000:2005 numa indústria transformadora de carnes
71
Toxic effects of nickel oxide (NiO) nanoparticles on the freshwater alga Pseudokirchneriella subcapitata
72
Implementação do esquema FSSC 22000 numa empresa de pescado
73
Apoio na implementação da metodologia IFS no serviço de manutenção
74
Auditorias de Segurança e Sistema HACCP nos Setores da Restauração e da Distribuição Alimentar
75
  • Harada, Liliam K.; Silva, Erica C.; Campos, Welida F.; Del Fiol, Fernando S.; Vila, Marta; Dabrowska, Krystyna; Krylov, Victor N.; Balcão, Victor M.
Biotechnological applications of bacteriophages: State of the art
76
Bacteriophage Therapy: From Lab to Clinical Practice
77
Revisão e melhoria de um sistema de segurança alimentar (HACCP) num complexo de hotelaria
78
  • Rocha, C.; Cosme, F.; Silva, D.; Ferreira, A.B.; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, F. M.; Abrunhosa, Luís; Inês, A.
Effect of the application of oenological products on fumonisin B2 (FB2) reduction/removal in contaminated red and white wines
79
Chapter Two – Advances in Food Nanotechnology
80
  • Ramos, Oscar L.; Malcata, F.X.
Food-Grade Enzymes
81
Environmental management system transition for NP EN ISO 14001:2015 Certification in Delphi Automotive Systems - Portugal S.A, Braga / Transição do sistema de gestão ambiental para certificação pela NP EN 14001:2015 na Delphi Automotive Systems – Portugal S.A, Braga
82
Revisão e monitorização de um Sistema de Qualidade e Segurança Alimentar
83
Implementação do Sistema HACCP no Centro Social e Paroquial de Carviçais
84
Use of alginate-based films as a carrier of bacteriophages: antimicrobial assessment against Pseudomonas fluorescens
85
Food safety
86
Food safety management system EN ISO 22000:2005
87
The FSSC 22000 certification
88
Fishery sector
89
The EN ISO 22000:2005
90
Chapter 8 - European Regulatory Framework on Novel Foods and Novel Food Additives
91
Identification of mycotoxigenic fungi from grains in a Nigerian region using the modern polyphasic methodology
92
Mycotoxin Contamination of Maize and Guinea corn from Markets in Plateau State, Nigeria
93
  • Quintão, Ana Sofia da Silva; Cerca, Nuno; Gonçalves, Lara
Implementação de um laboratório de análises e de um sistema de cápsulas numa empresa da indústria do café
94
Implementação de um Sistema de Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar numa adega de vinhos verdes segundo os referenciais ISO 9001:2008, ISO 22000:2005 e BRC Food Issue 6
95
  • Costa, Inês Morais Leite da; Venâncio, Armando; Miranda, Maria Jacinta Soares Macieira de
Revisão a um sistema de gestão da segurança alimentar aplicado a uma indústria de alimentos compostos para animais
96
Implementação do referencial FSSC 22000 numa empresa de distribuição por grosso de produtos alimentares
97
Estruturação inicial e elaboração de documentação base do Plano de Segurança da Água dos SMSBVC
98
Contributo para a implementação de um sistema integrado de gestão da qualidade, ambiente e segurança numa empresa da indústria gráfica
99
Implementação e Auditoria de Sistemas de Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar
100
Nanoparticles for Early Diagnostics of Inflammatory Diseases | New approaches in the field of soft and hard nanoparticles (NANOFOL – NanoDiaRa Conference 7th Framework Programme)
101
Predominant mycobiota and aflatoxin content in Brazil nuts
102
Brazil nuts: Benefits and risks associated with contamination by fungi and mycotoxins
103
Fungos e Micotoxinas em Castanha-do-Brasil
104
Safety issues concerning phage therapy for veterinary applications
105
The use of TIC’s as a managing tool for traceability in the food industry
106
Development of an applicattion to improve traceability and food safety management
107
Fate of aflatoxin M1 in cheese whey processing